След увеличенията на заплатите в образованието през последните години и

...
 След увеличенията на заплатите в образованието през последните години и
Коментари Харесай

Обратен завой към професията - непрактикували с дипломи искат да стават учители

 След нарастванията на заплатите в образованието през последните години и разтърсванията на пазара на труда учителската специалност е все по-желана. Въпреки напора към нея обаче, все по-трудно се намират готови и стимулирани преподаватели. Отхвърлените настояват, че състезанията се афишират официално и в последна сметка се назначават „ свои “. Директорите пък са вдигнали ръце, че се явяват претенденти с от ден на ден дипломи и квалификации, които обаче не могат да се оправят в действителната среда в класната стая или групата в детската градина.

 Тази година в регистъра на Регионалното ръководство на образованието, където се разгласят свободните позиции, има два пъти по-малко места. Търсят се около 150 индивида за разнообразни позиции в учебни заведения и детски градини - от учители до треньор по битка и педагог в общежитие. В предходни години вакантните бройки през лятото доближиха и надхвърляха 300. Почти няма предложение в учебните заведения в Пловдив, където са оповестени единични бройки на пенсионирани учители, излезли в майчинство или напуснали. На множеството места състезанията към този момент са минали и те са заети. Повече са и по-трудно се попълватв дребните обитаеми места. Там са главно за лекторски часове по образователни дисциплини, за които в учебно заведение с малко класове не може да се запълни норматив за работа на щат. По тази причина там заплащането е по-ниско, пътува се и текучеството е огромно, а шефовете имат усложнения за задържат педагози.

 Причината е трайната политика в последните години за възстановяване на статута на учителя у нас, за което имаше и политическа воля от предходното ръководство, и поредност стъпки за повишение на възнагражденията. В резултат на това сега системата на образованието предлага стартова съществена заплата 1260 лв.  за учители, логопеди, хореографив учебно заведение. Старшите учители и възпитатели вземат най-малко по 1300 лева, а най-опитните, които са основни учители - най-малко 1350 лева Заплатата на зам.-директора стигна долна граница от 1420 лева, на шефа потегля от 1535 лева нагоре. Има и спомагателни средства при работа по планове, с изоставащи възпитаници, за консумативи и съвещания в режим на образование от разстояние в електронна среда, даже по 12 лв. на час при спомагателна работа с родителите.

 Това е тласък от ден на ден младежи да влизат в специалността, като педагогическите специалности са измежду най-предпочитаните на входа на висшето обучение. В тазгодишната приемна акция на Пловдивския университет да вземем за пример компетентност „ Предучилищна и начална учебна педагогика “ в задочна форма на образование бе на второ място измежду най-търсените по първо предпочитание след правото - 534-ма се бореха за 50 бройки. Местата се попълниха още на ранен стадий.

 В същото време противоположен завой към специалността вършат и хора, които имат тапия, само че не са практикували, или пък са записали магистратура, с цел да могат да влязат в учебно заведение. В резултат на това шефовете видимо имат огромен избор. В Хуманитарната гимназия в Пловдив да вземем за пример се наложило да организират изявленията в два дни за едно място за преподавател по британски, тъй като се явили 41 претенденти. По история избирали измежду 22-ма, приблизително по 15 подали документи за другите две места - за учител по география и по български език и литература. Сред тях, с изключение на сътрудници от други учебни заведения, се оказали преводачи от издателства и претенденти с докторски степени от Пловдивския и Софийския университет.

Колко обаче оказва помощ това в клас да влезе квалифициран възпитател?

 Изобщо не оказва помощ, е късият отговор на дългогодишна директорка, която от време на време търси фрагменти, а сега има място за преподавател и помощник- педагог в детска градина. Категорична е, че от година на година се намират все по-трудно положителни педагози. От учителското място в този момент се поинтересували две дами с юридическо обучение, които минали магистратура по педагогика в ПУ. Дошла и кандидатка от ветеринарна клиника с тапия за ветеринарна медицина и също с магистратура, която й дава педагогическа дееспособност. Категорично твърдели, че ще се оправят с децата.

„ Когато не са били в кухнята, считат, че е елементарно и че е изцяло по силите им, като те самите са майки. Истината обаче е друга и работата в образователно заведение не е като да обгрижваш своите деца. Идват с доста квалификации и с нула на практика умения. Правим компромис, назначаваме ги с концепцията, че са младежи и ще се развиват. При първата компликация обаче те се отхвърлят “, обобщава директорката.

 Впечатлението й е, че по състезанията се въртят едни и същи претенденти, които са отхвърляни или сами са напускали по разнообразни аргументи - не са ги харесали или те не са устояли на провокациите и са избрали по-лесния метод, като изоставен обстановката.

 Другата преобладаваща група е на преди малко приключили университета. Те стартират мощно стимулирани и окапват до една година, тъй като учителската специалност към този момент подвига доста високо летвата. Изисква се притежаване на интерактивни способи, потребление на технологиите, работа в полето на приобщаващото обучение с деца в риск и със СОП. Основната компликация е преодоляването на дисциплината, без което е неосъществим образователен развой. Немалко предизвикателство са и родителите с техните полезности и модели на образование, които постоянно са в преден конфликт с това, на което държи учебното заведение.

 Причината да се откажат бързо най-често е, че младите нямат визия каква в действителност е работата, споделя директорката. Нейната детска градина е базова за студенти от ПУ и по време на на практика занятия се е сблъсквала със синдрома „ Уча го, само че няма да го работя “. Дори в нейния екип има жена, която е с тапия от биологическа компетентност, само че не желае да работи това, приключила за логопед, само че като й предложили  позиция, отново отказала. Отговорът бил, че избира да се заеме с докторантура. „ Съблазнява ги високата заплата и сигурността, само че мотивацията е сбъркана “, споделя директорката.

Средната възраст падна от 53 на 49 година

 Опитите на повече хора да влязат в учителската специалност може и да не усъвършенстват качеството на образование, само че стартират бавно да смъкват междинната възраст на учителя в статистиката. През завършилата към този момент образователна година тя е стигнала 49 година от 53 година преди няколко години. МОН и синдикатите изясняват това точно с по-големия интерес към специалността, откакто учителската заплата се е нараснала с 400% от 2009 година, когато е била 450 лева, до 1750 лева през 2021 година, което е повече от междинната за страната. Въпреки това, по данни на Национален статистически институт към април 2021 година в общообразователните учебни заведения у нас, където работят общо 55 554 индивида, е максимален делът на заетите на възраст 50-54 година - 10 331, и 55-59 година - 10 066.

Инфо: www.marica.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР